Версія для друку
Середа, 26 січня 2022 10:19

Поліомієліт повернувся в Україну: як вберегтися від хвороби

Поліомієліт повернувся в Україну. Це захворювання може загрожувати великій кількості невакцинованих або не повністю вакцинованих дітей невиліковним паралічем і навіть смертю протягом кількох годин. 5–10% паралізованих внаслідок поліомієліту хворих помирають через те, що параліч уразив саме дихальні м’язи. Найбільш вразливі до поліо діти до 6 років.

Ліків від поліомієліту не існує. Єдиний спосіб захистити дитину – щеплення. Для формування імунітету до поліомієліту на все життя потрібно і необхідно шість доз вакцини. Відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень дитина має отримати 6 доз вакцини від поліомієліту у такому віці:

✅ у 2 та 4 місяці від народження — інактивованою поліомієлітною вакциною (ІПВ);
✅ у 6 та 18 місяців, а також у 6 та 14 років — оральною поліомієлітною вакциною (ОПВ).

Обидві вакцини, ІПВ й ОПВ, формують імунітет до поліомієліту. ІПВ вводиться за допомогою ін’єкції. Вона запобігає розвитку клінічних проявів інфекції у разі потрапляння поліовірусу до центральної нервової системи, таким чином захищаючи від паралічу.

ОПВ випускається у формі крапель, які крапають у ротову порожнину дитини. Ця вакцина формує імунітет в кишківнику й у такий спосіб захищає від зараження і запобігає передачі вірусу.

Переглядів 4518